Dahab – nova destinacija na Crvenom moru

85

Dahab se nalazi na samo sat vremena vožnje od Šarm el Šeika, i u svetu je najpoznatiji po Plavoj rupi, možda i najopasnijem mestu za ronjenje na planeti

Dahab je grad koji se nalazi u senci Sinajskih planina, i to je danas verovatno najprimamljivija morska turistička destinacija u Egiptu. Nekad mali beduinski ribarski gradić, danas je jedno od najboljih ronilačkih mesta na Crvenom moru, privlači avanturiste širom sveta, ali je takođe i destinacija za porodična letovanja.

Smešten na samo sat vremena vožnje od Šarm el Šeika, Dahab je grad prepun aktivnosti i adrenalina, ali je takođe i grad koji pruža morsku atmosferu bez stresa u kojoj se turisti mogu jednostavno odmarati i uživati ​​u mnogim nijansama plave boje njegovih voda.

Dahab – nova destinacija na Crvenom moru

Njegovu živahnu, multikulturalnu zajednicu čine lokalni beduini, zajedno sa Egipćanima iz kontinentalnog Egipta i međunarodnim “migrantima” i putnicima koje je osvojila lepota Dahaba. Treba napomenuti i da je to poslednje “civilizovano mesto” u kraju sa svim pogodnostima modernog života, kao što je na primer internet, pa i ne čudi činjenica da je ovaj grad zagospodario regionom.

Jedno od najpoznatijih mesta u Dahabu, Plava rupa, smatra se najsmrtonosnijim ronilačkim mestom na svetu. Međutim, njen zloglasni ugled samo je pojačao impresivnu privlačnost grada, pa se tamo okupljaju hrabri ronioci u potrazi za podvodnim Everestom. Plava rupa je ponor dubok 120 čak metara, udaljen je od grada oko 8 kilometara, i zovu je još i “groblje ronilaca”

Dahab – nova destinacija na Crvenom moru

Ovde se nalazi i podvodni muzej sa raznim skulpturama napravljenim od recikliranog materijala, kako bi se formirao veštački morski greben, i kako bi organizatori podigli svest o očuvanju morskog ekosistema.

Od ostalih sadržaja treba izdvojiti i Plavu lagunu, idealno mesto za surfovanje i uživanje u morskim aktivnostima, kao i pustinjsku lepoticu Wadi Qnai, mesto gde turisti odlaze kako bi upoznali pravi Egipat i nepregledne peščane dine pustinjskog krajolika.

Dahab je odlična nova destinacija na Crvenom moru, i on je kombinacija Egipta kog smo do sada znali i nečeg novog, osvežavajućeg. Nije Hurgada, ali nije ni Šarm el Šeik, on je potpuno svoj i potpuno nov. Njegova najveća snaga leži u činjenici koju su putnici prepoznali, on je predivno jednostavan i još uvek pomalo stidljiv, ali izuzetno srdačan i otvoren prema svim gostima.

Original Article