Da li se budućnost putovanja nalazi ispod površine vode?

77

Podvodni turizam, po svemu sudeći budućnost putovanja, putnicima otvara okeane, nudeći im priliku da upoznaju morska prostranstva koja pokrivaju više od 70% naše planete

Podvodni turizam putnicima otvara okeane i sva mora, kako bi turisti mogli da se upoznaju sa podvodnim svetom koji još uvek nije dovoljno istražen. Iako je ovakav koncept putovanja izuzetno komplikovan, mnogi ga vide kao budućnost turizma. Sve je više podvodnih restorana, podvodnih muzeja i umetničkih galerija, pa je takav korak i najlogičniji.

U poslednjim decenijama, naročito je popularno ronjenje koje sada skoro svaki resort ili hotel može obezbediti turistima, što je posebno bitno jer većina turista nije u mogućnosti da na drugi način upozna svet mora, bez opreme ili prethodne obuke, a to želi.

Osim toga, popularne su i podmornice koje nude ture po grebenima nekih od najzanimljivijih svetskih ostrva i obalnih područja, od Havaja do Mauricijusa, obezbeđujući ekskluzivno iskustvo boravka u moru.

Iako mnogi veruju da će rešenje biti u formi elegantne i ekoločki prihvatljive podmornice, drugi opet ističu visoku cenu takvih putovanja, što trenutno i jeste slučaj. Trenutna cena od oko 1.500 dolara po paru za provedenih sat vremena ispod površine vode jeste mnogo, i van je domašaja mnogih turista, to neće biti slučaj u budućnosti. Kako se s vremenom bude povećavala potražnja, tako će se smanjivati i troškovi, pa će vrlo brzo takva putovanja biti pristupačna za sve. Setite se prvih aviona, kruzera, hotela.

Bez obzira na to hoće li podvodni turizam postati popularan, sva ta inovativna iskustva imaju važan drugi deo priče, podvodna putovanja edukuju ljude o tome koliko je podvodni ekosistem bitan, i sa kakvim se pretnjama svakodnevno bori.

Posebno je važno istaći činjenicu da su turističke destinacije širom sveta već ozbiljno ugrožene prekomernim turizmom, otvaranje novih turističkih sadržaja pod vodom može u velikoj meri pomoći da se takav problem reši.

Budućnost jeste svakako u inovativnim rešenjima i novim sadržajima, a more nam je tu, treba svakako iskoristiti mogućnosti koje nam tehnologija pruža, i upoznati plave dubine nepreglednih morskih predela.

Original Article