“Čudo od deteta” o povratku u Srbiju posle 30 godina i kako su prijatelji reagovali na odluku: E, vala imaš pravo!

50

Čovek je kao neka endemična biljka koju možete uzgajati negde drugde samo u stakleniku, ali ta biljka ne prati sezone, niti godišnja doba kao što prati ona iznikla na rodnom tlu. Naša kultura i istorija nam daju snagu.

Tako govori Stefan Milenković, nekadašnje „čudo od deteta“, danas jedan od najvećih svetskih violinista, koji je posle blistave karijere odlučio da se vrati u Srbiju, i time obradovao i one kojima klasika nije mnogo bliska. Zameniti Njujork Beogradom, a čuveni Džulijard novosadskim univerzitetom, zbog rada sa našim talentima i promovisanja srpske muzike – odluka je koja je, kako kaže Stefan , bila potpuno prirodna.

– Ovo je bio prirodan korak za nas kao familiju, ali i za mene u profesionalnom smislu. Jer, nakon 23 godine u Americi u kojoj sam uvek bio u nekom sistemu obrazovanja – na Džulijardu deset godina, a potom i na Univerzitetu Ilinoisa 13, nametnulo se razmišljanje gde sledeće da usmerim svoju energiju, šta me to najviše interesuje sada, gde mogu biti najviš..

The post “Čudo od deteta” o povratku u Srbiju posle 30 godina i kako su prijatelji reagovali na odluku: E, vala imaš pravo! appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article