Citta del Vino i Barolo – vino i dobra zabava

54

Italijanima je kvalitetno vino imperativ, i ponosni su na svoje autohtone sorte kojih zaista ima jako puno. Upravo zbog toga, njihova nova ideja promovisanja vinskih regiona zove se „Citta del Vino“, a ove godine je tu prestižnu titulu dobio Barolo

Nacionalno udruženje „Citta del Vino“ okuplja razne gradove i mesta širom italijanskih regija sa ciljem promovisanja kvalitetnih italijanskih vina i mesta iz kojih takva vina dolaze. Udruženje je titulu „Citta del Vino“ prvi put dodelilo ove godine za narednu, a selo Barolo je proglašeno pobednikom. Barolo je morao u takmičenju za titulu Grada vina pobediti šest drugih gradova, predstavivši bogat kalendar događanja za narednu godinu.

Barolo se nalazi u pijemontskoj provinciji Kuneo, i u njemu ne živi više od 700 stanovnika, što i nije toliko bitno ako znamo da je to u stvari rodno mesto istoimenog čuvenog barolskog crnog vina. Barolo se nalazi na brdu Langhe, koje se od 2014. nalazi na popisu Uneskove svetske baštine.

Ovakav način promovisanja, ne samo vina, već i čitavog regiona je odlična ideja, kao i svih vrednosti održivog i ekološkog turizma, što će u velikoj meri pomoći da se manje poznati i popularni regioni predstave putnicima i turistima.

Original Article