Četiri radna dana, a iste plate

77

Da li će Australija postati jedna od prvih zemalja u svetu u kojoj će četvorodnevna radna nedelja zameniti decenijama aktuelni sistem u kojem se radi pet dana?
Ideja postoji već dugo, a pokretanje ovog pitanja inicirala je pandemija Kovida-19 tokom kojeg su radni aranžmani mnogih Ozija prinudno promenjeni, a fleksibilnost je delimično ostala na snazi i posle vanrednog stanja (određeni broj zaposlenih ima mogućnost da rasporedi posao, radeći u firmi ili kod kuće).

Proizvodni i trgovinski konglomerat Unilever je jedan od prvih koji zvanično započinje probni period uvođenja četvorodnevne radne nedelje u Australiji.

Pošto se isti pilot projekat ovog giganta pokazao kao uspešan tokom 18-mesečnog primenjivanja na Novom Zelandu, sada će isti pristup biti testiran u Australiji.

Unilever, koji između ostalog proizvodi sapune (Dove), dezodoranse (Rexona) i sladolede (Magnum), od 14. novembra će dati svojim zaposlenima u Australiji priliku da izaberu koja četiri dana će raditi, a da pritom dob..Original Article

Original Article