Cacio e pepe – najbolja stvar u istoriji sveta

33

Cacio e pepe je bogato jelo od testenine koje sadrži samo tri jednostavna sastojka. Jednom kad savladate i shvatite tu neuhvatljivu teksturu, ovaj specijalitet postaje najbolja i najukusnija hrana koju ste probali

Cacio e pepe je specijalitet koji se sastoji od samo tri namirnice. Cacio je sir od ovčijeg mleka, i on je glavi sastojak ovog specijaliteta, a ponekad se može iskoristi i pekorino sir. Sir se zajedno sprema sa crnim biberom, zatim sjedinjuje sa testeninom kako bi se stvorio bogati, kremasti umak koji je jednostavno teško usavršiti.

Prema legendi, jelo se prvi put pojavilo pre nekoliko vekova među pastirima koji su toplije mesece u godini provodili na livadama Apeninskih planina čuvajući ovce. Čuvajući stražu nad svojim stadima, pastiri bi nosili uvelike količine suve testenine i bibera sa sobom. Jeftini, laki za transport i otporni na kvarenje, ovi sastojci kombinovani su sa sirom da bi se stvorilo ukusno, jednostavno jelo koje ih je grejalo u hladnim noćima.

Manje romanična priča o nastanku ovog jela se zasniva na hrani koja je nastala u rudnicima i fabrikama kako bi se radnicima obezbedio jeftin i kaloričan obrok, i tako su nastala jela poput čuvenog Pasta Carbonara specijaliteta.

Cacio e pepe danas ima puno zarobljejnih srca gurmana širom sveta, uključujući i srce pokojnog, velikog Entoni Bordejna. On je u jednoj epizodi emisije No Reservations otišao toliko daleko da je rekao da bi ovo jelo “moglo biti najbolja stvar u istoriji sveta”.

Original Article