Bunski kanali, priroda u zagrljaju snažnih reka

34

Bunski kanali bi uskoro mogli da se nađu na listi zaštićenih delova prirode Bosne i Hercegovine, kao jedinstven prirodni fenomen neverovatne lepote i vrednosti

Lokalitet Bunskih kanala se nalazi u delu toka Neretve južno od Mostara, i taj deo zemlje je proglašen spomenikom prirode u ekološko-ribarskoj zoni. Reč je o jednoj od najvećih atrakcija na reci Neretvi, uskom kanalu kojim teče ova snažna reka, gde se preko kamenih barijera obraslih mahovinom u glavni tok uključuje druga reka Buna.

Ovaj deo prirode je najlepši u letnjem periodu godine, zbog velike količine vode u rečnom koritu, i zbog činjenice da se tada može videti kako se cela Neretva sliva u uski kanal širine nešto više od tri metra, sa ukupnom dužinom od oko 850 metara.

Bunski kanali su izuzetno atraktivni i za sportove na vodi, za kajakaše i za kanue, ali i za ostale zaljubljenike u divlju i moćnu prirodu koja oduzima dah, i pošto je ovaj kraj Bosne i Hercegovine turistima još uvek ostao nepoznat, treba ga posetiti i iz prve ruke videti snagu i lepotu ove reke.

Original Article