Božić uz maske i pridržavanje epidemiološkim mera

31

Zbog strogih epidemioloških mera starešine pravoslavnih hramova nisu objavljivali vreme kada će u portama crkava biti nalaganje badnjaka kako se u njima u isto vreme ne bi okupljalo mnogo ljudi. Zato su tokom celog Badnjeg dana crkve bile otvorene i u njih su vernici mogli da uđu, pomole se Bogu, zapale sveće i uzmu svoje badnje drvce kako bi mogli da ga odnesu u svoje domove.

Kod crkve Sv. Petke na Dobroj vodi u Vukovaru, gde se inače na sve velike pravoslavne praznike okuplja veliki broj vernika, ovoga Badnjaka oko vatre se okupilo tek četrdesetak ljudi. Svi su nosili maske, držali se razmaka i preporuka nacionalnog kriznog štaba, ali to nimalo nije umanjilo svečanu atmosferu najradosnijeg hrišćanskog praznika.

– Uspeli smo i pored svih tih mera, koje jesu stroge ali koje su radi nas, da na dostojanstven i svečan način dočekamo rođenje Gospoda našega Isusa Hrista. Radujem se što vidim da ljudi, pridržavajući se epidemioloških mera, i na taj način žele da pokažu ljubav prema drugima..

The post Božić uz maske i pridržavanje epidemiološkim mera appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article