Bosanska Krupa, grad koji su formirale Krupana i Una

102

U gradu koji je svoje ime dobio po devojci Krupani nisu ispričane priče, bar ne onoliko koliko to ovaj grad i narod koji živi tamo zaslužuje. Narod je oblikovala smaragdna reka Una, i on ume da živi u skladu sa prirodom, to je nešto što ovaj deo zemlje izdvaja od ostalih, i to je nešto neprocenjivo

Još u drevna vremena, u dolini biserne reke Une živela je devojka Krupana, koja je prema legendi podigla tvrđavu Pset koja je kasnije poslužila kao mesto oko kog se formiralo naselje. Tvrđava je podignuta na brežuljku, a naselje oko njega je dobilo ime po devojci, i tako je ostalo do današnjih dana.

Bosanska Krupa je u istoriji pod tim nazivom poznata tek od 13. veka, ali postoje tragovi da je ovaj kraj bio naseljen još u staro doba keltsko-iliriskim plemenom Japodima. Od 13. veka najpoznatiji vladari u potvrđenoj istoriji su bili feudalci Babonići, u to vreme je Krupa bila najvažnije mesto u okolini. Grad je kasnije bio osvojen od strane Osmanlijskog carstva, i tu je bio formiran glavni trgovački centar koji je kasnije porušen od strane Austrijanaca.

Bosanska Krupa se nalazi na severozapadu Bosne i Hercegovine, i potpuno je okružena neverovatnom prirodom, što i jeste glavni adut i potencijal grada. Ovaj grad je u stvari svojevrsna oaza zelenila, čiju lepotu još više ističu kulturno-istorijske znamenitosti kojih zaista ima puno. Od tvrđave, starog gradskog jezgra, preko mostića i reke, sve je nekako bajkovito zapakovano u jednu pravu turističku poslasticu.

Stari grad je pun sokaka, dućana i zanatskih radnji, i njegovu arhaičnost jedino Una narušava, ledena i trajna, kao simbol večnosti i gordosti, čiju su snagu i volju meštani prihvatili i zavoleli.

Ukoliko volite aktivan odmor, postoje i brojna izletišta, na reci Uni i Krušnici možete se baviti ribolovom, a čitavo područje Bosanske Krupe možete obilaziti biciklom, ovaj kraj je kao stvoren za takav vid odmora.

Meštani su izuzetno gostoprimljivi, kod njih se zna red, svakog gosta dočekaju kako treba, i ono što prvo primetite jeste ta njihova iskrenost i odanost prirodi i Uni. Priroda je njima najbitnija, i sve čuvaju kao svoje najrođenije, što im se svakako višestruko vraća.

Original Article