Bergen – norveški lepotan i kralj fjordova

128

Bergen je verovatno najšarmantniji i najslikovitiji grad u Norveškoj. Smešten je na zapadnoj obali zemlje, i osnovan je 1070. godine pre nove ere, u doba strašnih Vikinga, zmajeva i ratova!

Ovaj drugi po veličini grad u Norveškoj još zovu i “kapija fjordova” jer iz njegove ogromne luke polaze brodovi za krstarenje fjordovima, što je odlična prilika da se upozna priroda ove zemlje. Ovde je sve uređeno i savršeno, od prirode do ljudi, sve funkcioniše sa nekom divnom lakoćom.

Bergen – norveški lepotan i kralj fjordova

Bergen se nalazi na zapadnoj obali, na oko sat vremena putovanja avionom od Osla, ali možete stići do njega iz glavnog norveškog grada i vozom. U svakom slučaju se preporučuje vožnja vozom, jer tada imate jedinstvenu priliku da prođete kroz najlepšu prirodu i predivne pejzaže koji oduzimaju dah!

Bergen – norveški lepotan i kralj fjordova

Grad je formiran davne 1070. godine i vremenom je izrastao u važnu norvešku luku. Bergen danas on nije samo luka, već i grad kulture i zabave, u kom se tokom cele godine održavaju festivali i razna događanja. Zabave ima za sve, od koncerata folmarhonije do uličnih zabavljača, od vrhunske restoranske ponude do najutešnije i najukusnije ulične hrane.

Grad je poznat i po čuvenim, različito obojenim drvenim kućama starim nekoliko stotina godina. One romantično opkoljavaju luku i jedan su od najprepoznatljivijih motiva Bergena. U mnogima od njih se nalaze najrazličitiji sadržaji, pa je svaka preporuka da posetite ovaj grad i uživate u nečem posebnom i nečem neuobičajenom.

Iz ogromne luke u Bergenu polaze brodovi za krstarenje fjordovima, kako biste odatle mogli da krenete u istraživanje prirode. Do luke stižu neverovatno gorostasni kruzeri nekon čega manji brodovi sa turistima kreću u obilazak okoline. Ukoliko ne želite da plovite, a volite adrenalin i avanturu, ne brinite, postoji jako puno sadržaja za vas, od pešačenja do planinarenja, od skijanja do saonica koje vuku psi, ima apsloutno svega.

Original Article