Belgijska stara i istovremeno moderna siti brejk oaza

163

Gent se nalazi u Belgiji, i postoji puno načina na koji bi on mogao da se opiše. On je prosto rečeno, poseban i izuzetan. Često zanemaren u korist svoje plišane sestre, turistički omiljenog Briža, grada koji privlači turiste svojim dobrim izgledom čokoladne bombonjere, Ghent, naprotiv, predstavlja realan radni grad, koji je takođe blagoslovljen u smislu estetike, sa srednjevekovnim tornjevima, kaldrmisanim sporednim ulicama i vijugavim putevima

Delom zbog statusa univerzitetskog grada, stanovništvo Genta je mlado i dinamično, što na neki način objašnjava progresivni pristup gradu i održivom životu. Od kafića bez otpada do gradskih lokalnih farmi i inicijativa za obnovljivu energiju, Gent ima ozbiljne zelene rezultate. Zapravo, toliko ozbiljne da je već dve godine bio finalsta nagrade za evropsku zelenu prestonicu. Evo samo nekoliko razloga da posetite ovaj kosmopolitski, udoban, istorijski, ali takođe i savremen grad.

Belgijska zelena siti brejk oaza

Odlična vegetarijanska i veganska kultura

Često se naziva vegetarijanskom prestonicom Evrope. Gent je samosvesni gastronomski raj, sa sve većim brojem veganskih kafića koji se pojavljuju širom grada. KomKommertijd je veganska institucija već sada, kafić koji služi ukusne supe i čorbe po razumnim cenama, meze i neverovatan vege-ukusan ručak za poneti. U Le Petit Botanique svaki sastojak potiče iz Gentovih ekoloških gradskih projekata, dok je Greenway restoran najbolja opcija za brzu hranu na biljnoj bazi, sa ukusnim burgerima i mirisnim karijem. Za večernje druženje, isprobajte Boon, restoran koji služi najlepše serviranu salatu u modernom centralnom gradskom okruženju.

Belgijska zelena siti brejk oaza

Neverovatne organske pijace

Na Gentovim pijacama sa puno hrane posetioci mogu pokupiti najsvežije sastojke direktno sa farmi. Groentenmarkt se ne sme propustiti, sa šarenim nizom organskog voća i povrća. Ovde kupci mogu kupiti domaći sir, ‘Mastel’ hleb od sa cimetom, ili mini teglice raznih začina Tierenteyn-Verlent koje se proizvode od 1790. Godine. Tu je i nedeljna pijaca preko puta stanice Gent-Sint-Pieters koja prodaje sveže voće, razno bilje i povrće, domaći hleb, ukusne kolače i još mnogo toga.

Belgijska zelena siti brejk oaza

Biciklistički raj

Gentom se lako krstari biciklom, a s obzirom na to da je u njemu smeštena najveća pešačka zona u Evropi, ovakav vid prevoza je opuštajuće i poželjno iskustvo. Krenite prema železničkim stanicama Dampoort ili Gent-Sint-Pieters kako biste iznajmili bicikl, ali ne pre nego što uzmete Ghent CityCard, karticu koja korisnicima omogućava dnevni besplatni najam bicikla. Isprobajte popularnu rutu Leie do rijeke Deinze, 51 kilometar staza slikovitog umetničkog krajolika, okruženog selima i muzejima.

Belgijska zelena siti brejk oaza

Može i brodom

Brodom je možda i najbolje upoznati Gent. Postoji puno ponuda koje možete izabrati, ali Des Bootjes van Ghent nudi tihe, sa obnovljivim izvorom energije brodiće, a u obilazak je uključen vodič, dnevni meni sa vinskom ili pivskom ponudom, a karta košta 7.50 evra.

Belgijska zelena siti brejk oaza

Ima i šta da se kupi

Šoping u Gentu, kao i sve njegove inicijative, naginje ka samosvesnom i ekološki prihvatljivom, pa ovde teško da se može kupiti nešto baš moderno u smislu ostatka sveta. Zbog toga, Gent je raj za sve one koji misle drugačije, pa se tako i oblače. Retro je šik, reciklirano je in, a sve je jeftino i prihvatljivo. Ovde možete pronaći sve što nigde drugde i ne postoji, ili je odavno zaboravljeno.

Za Gent vam je potrebno tri dana boravka, i sigurni smo da će vam se dopasti. Nekada industrijski grad sa prelepom arhitekturom i mladim duhom u potpunosti je prilagodio svoj ritam modernom načinu života i svi su dobrodošli.

Original Article