Balkanski Alpi – gordi planinski masivi

85

Nazubljene litice i zidine Prokletija, oštre i nemilosrdne, istovremeno izazvaju divljenje i strahopoštovanje svih posmatrača koji dođu u podnožje ovog planinskog kraja. Ako je priroda htela da pošalje poruku, onda Prokletije šalju jasnu i nedvosmislenu, jedno ovakvo prelepo prirodno bogatstvo nastalo je u velikim mukama, a čini se, što su takve muke veće, nagrada je na kraju značajnija

Prokletije predstavljaju planinski venac koji se prostire kroz tri balkanske države. Svoj naziv, Prokletije u množini, ovaj gorostasni i divlji planinski masiv nosi zbog nekoliko bliskih planinskih venaca koje obuhvata.

U regionu poznat i kao Balkanski Alpi, ovaj planinski venac se proteže na oko 650 kilometara dužine, i obuhvata površinu od oko 3.500 kilometara kvadratnih. Najviši vrh je Jezerski vrh sa 2.694 metara nadmorske visine, a teritorija koju obuhvata ovaj planinski masiv se prostire na teritorijama Srbije, Crne Gore i Albanije, čineći i prirodnu granicu između ovih država.

Ime Prokletije ovom planinskom lancu možda i najbolje pristaje, jer se radi o izrazito oštrim planinskim liticama, krševitim, nemilosrdno neprohodnim i neistraženim krajevima u kojima dominira neverovatna prirodna lepota, po kojoj je ovaj kraj i čuven.

Prokletije posećuje veliki broj na samo turista i zaljubljenika u prirodu, već i istraživača i naučnika, i svi oni su čini se u večnoj potrazi kako bi saznali sve misterije ovog kraja, kako bi odgonetnuli tajnu koju ova samo na prvu negostoljubiva planina čuva. Iako deluje nemilosrdno, ovaj planinski masiv je relativno pitom, i dozvoljava svima da ga istražuju, međutim, to ipak mora biti pod uslovim koje diktiraju Prokletije, planina koja već milenijumima čuva stražu na motreći istovemeno na more, na kopno i na ljude koji ovu planinu nazivaju svojim domom…

Original Article