Areodrom koji je promenio Evropu

88

Prema mnogim putnicima, nema boljeg mesta od Berlina ako želite da osetite težinu istorije i energiju koja izaziva zavisnost od jednog od najživljih i najslobodnijih gradova na svetu. Kao i mnoga druga mesta u ovom gradu sa bogatom teksturom, Berlin ima zaista mnogo više nego što se čini na prvi pogled

Malo je gradova na svetu gde vas jutarnje trčanje ili joga na otvorenom može odvesti na napušten aerodrom. U Berlinu, napuštene staze za sletanje i poletanje aerodroma Tempelhofer Feld pretvorene su u javne površine, i to je aerodrom koji je promenio Evropu.

Svih 953 hektara nakadašnjeg aerodroma pretvoreno je u javni park, igralište koje ujedinjuje grad. Svakog dana tu možete videti sirijske azilante kako igraju fudbal ispred terminala iz nacističke ere ili bicikliste pored napuštene 75-metarske radarske stanice. Tu su i porodice koje roštiljaju pored prizemljenih aviona iz doba Hladnog rata.

Tempelhof je odigrao je glavnu ulogu u nekim od najdubljih evropskih užasa i najvećih trijumfa. To je mesto gde prošlost, sadašnjost i budućnost grada neprestano razgovaraju. U gradu koji uvek nastaje i nikad ne postoji, nema boljeg mesta za putnike koji žele da iskuse duh jedne od najživljih i najslobodnijih prestonica sveta.

View this post on Instagram

A post shared by Jörg Ludwigs (@plektronic)

Areodrom koji je promenio Evropu

Putnici dolaze u ovaj park kako bi gledali nacističku Nemačku u lice, dodirnuli betonski zid koji je podelio svet. Oni dolaze kako bi uživali u legendarnom gradskom duhu slobode i stavu da je sve dozvoljeno. Više nego bilo gde drugde u Berlinu ti elementi se u Tempelhofu spajaju na konkretan način.

U parku postoje bašte sa improvizovanim skulpturama, cirkuska škola, radni prostor umetnika i pivnica. Pored toga, tu su i brojni sadržaji za leškarenje ali i za aktivan odmor. Tu se nalazi i interaktivna umetnička instalacija koja služi i kao teren za mini golf.

Ova oaza slobode nema neku posebnu namenu, ovde svi dolaze kako bi svoju energiju realizovali na najprirodniji način. Bilo da vozite bicikli ili skejtbord, uživate u jogi na travi, bilo da jednostavno odmarate, Tempelhof je jednostavno mesto na kom treba da budete.

„Dan primirja“ u hotelu Putnik Kopaonik, saznajte više.

Prostranost lokacije stvara neodoljiv osećaj prostora. Osećaj je oslobađajuć, gde građani postaju kreativni istraživači, piše u gradskoj brošuri za Tempelhof.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Areodrom koji je promenio Evropu se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article