Andrijana Mladina, direktorka prodaje i marketinga hotela Le Meridien Lav, Split

68

Na samoj obali mora i desetak minuta vožnje od centra Splita, nalazi se luksuzni rizort Le Meridien Lav, koji se kao i većina hotelijerske industrije u regionu uključio u borbu protiv posledica koje je donela novonastala situacija. O tim aktivnostima i planovima za budućnost govorila nam je Andrijana Mladina direktorka prodaje i marketinga ovog hotela

TU: Da li imate neposredno iskustvo vezano za korona virus i pandemiju?
AM: Na sreću nemam lično iskustvo s korona virusom, ali COVID -19 pandemija nam je neposredno svima promenila način života i razmišljanja. Verujem da je veoma malo onih na koje pandemija na jedan ili drugi način nije uticala. Privatno, ograničila je interakciju među ljudima, naša druženja i aktivnosti. Poslovno, možemo reći da više ništa nije isto.

TU: Kako je novonastala situacija uticala na vaš posao?
AM: Početkom 2020. godine imali smo pred nama jednu obećavajuću godinu, te smo očekivali da će poslovni rezultati nadmašiti i rekordnu 2019. Međutim, novonastala situacija je apsolutno sve preokrenula; putovanja su stala i rezervacije su se jedna za drugom otkazivale. Svi ugovori i projekti, a neke od njih smo i godinama pripremali, su u kratkom vremenu otkazani ili odgođeni za neka bolja buduća vremena. Dogodio nam se crni scenario koji nismo mogli predvideti. Brzom reakcijom i prilagođavanjem novim uslovima uspeli smo osigurati dobru popunjenost hotela u letnjoj sezoni (iako se to ne može porediti s prethodnim godinama) te smo ostali otvoreni i u zimskom periodu.

TU: Šta ste prvo promenili u vašem poslovanju?
AM: Operativno, uz već postojeće visoke standarde čistoće i higijene u našem hotelu, implementirali smo i sve dodatne protokole koje je propisala Vlada Republike Hrvatske, kao i Marriott Commitment to Clean protokol. I u ovim zahtevnim uslovima, našim gostima pružamo visok kvalitet usluge na koju su navikli uz maksimalnu zaštitu zdravlja. Ulažemo puno i u edukaciju i zaštitu zdravlja naših zaposlenih. Što se tiče aktivnosti prodaje i marketinga, kao i svi ostali prešli smo na digitalnu komunikaciju i virtualne sastanke. U ovim okolnostima to nam je jedina opcija i možemo reći da dobro funkcioniše. Ipak, smatramo da ništa ne može zameniti lični kontakt. I u ovoj situaciji, dobri odnosi koje smo godinama gradili s našim partnerima pokazali su se kao odlučujući faktor.

TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, da li radite od kuće ili iz kancelarije?
AM: U jednom periodu, na samom početku pandemije, radili smo od kuće, no već nekoliko meseci smo u uredu, što me posebno raduje. Podeljeni smo u timove i zaista pazimo na poštovanje svih mera zaštite i socijalnog distanciranja, te sa zadovoljstvom možemo reći da nam sistem funkcioniše. Iako je popunjenost trenutno niska, radimo na ugovaranju 2021. i 2022. godine. Aktivno sudelujemo na virtualnim radionicama i sajmovima s ciljem ostvarivanja novih poslovnih kontakata. Kontinuirane su i naše marketinške aktivnosti s naglaskom na digitalni marketing i društvene mreže.

TU: Da li imate podršku nadležnih institucija i u čemu se ona sastoji?
AM: Imamo podršku institucija, uz mere potpora Vlade RH uspeli smo očuvati sva radna mesta što nam je od samog početka pandemije bio prioritet. S naše strane smo ispunili sve obaveze koje poslodavci imaju kako bi ostvarili pravo na podršku. U svakodnevnom radu možemo uvek računati na potporu nadležnih službi za sva pitanja u vezi sprovođenje mera za očuvanje zdravlja.

TU: Koji su vaši lični i planovi vaše kompanije za bližu budućnost i narednu sezonu?
AM: U budućnost gledamo s optimizmom i imamo puno planova kako bismo unapredili naše poslovanje. U protekle dve godine smo dosta uložili u podizanje kvaliteta ponude našeg hotela; u potpunosti smo renovirali Spa & Wellness centar, većinu naših barova i restorana, a u 2020. smo kompletirali renoviranje našeg konferencijskog centra. Do aprila 2021. ćemo renovirati 50% soba i apartmana, recepciju i glavni bar. Gledamo uvek prema napred, te verujemo da će 2021. označiti početak povratka turizma na kakav smo navikli.

Original Article