5 aktivnosti koje se mogu isprobati na Kopaoniku ovog leta

127

Kako globalna pandemija i restrikcije unose promene u putovanja, veliki broj ljudi će ove godine istraživati opcije letnjih odmora u Srbiji

Dobra vest? Kopaonik pruža reset za dušu i telo, izazivajući da probamo nešto novo svake godine.

5 aktivnosti koje se mogu isprobati na Kopaoniku ovog leta

Novootvorene pešačke staze i onima koji tradicionalno godinama posećuju ovu atraktivnu planinu daju priliku da je dožive na drugačiji način. Oni koji su do sada dolazili samo zimi, mogu se iznenaditi različitim sadržajima koje je MK Mountain Resort predstavio na zvaničnom otvaranju letnje sezone prethodnog vikenda.

1. Vožnja žičarom do Pančićevog vrha

Retki su trenuci u toku zimske sezone kada se može videti pogled sa Pančićevog vrha i zato je poseban doživljaj upiti prostranstva brežuljaka i živopisne boje prirode u toku leta. Žičara iz Doline sportova vodi do 2.017 metara nadmorske visine, a onda se po vrhu možete prošetati uživajući u planinskom cveću i svežem vazduhu.

2. Piknik na Kadijevcu uz laganu pešačku turu do Jankovih bara

Za porodična druženja i one koje vole da se izležavaju na travi upijajući zrake planinskog sunca, odlazak na piknik do izletišta Kadijevac biće uživanje za sva čula. Uz zvuke potočića i miris cveća, prostrite ćebence i zavalite se uživajući u domaćim proizvodima Raške. Od Kadijevca do Jankovih bara vodi stazica kroz šumu i za 15-ak minuta se dolazi do najvećeg tresetišta na Kopaoniku koje je od ove godine otvoreno za posetu. Drvenim mostićima se može prošetati iznad bare i upoznati sa biljnim i životinjskim svetom.

5 aktivnosti koje se mogu isprobati na Kopaoniku ovog leta

3. Obilazak gejzira Metođe

Jedan od skrivenih dragulja Kopaonika je gejzir visok nekoliko metara koji se nalazi u srcu listopadne šume prirodnog rezervata Metođe. Ovaj kraj krasi šest različitih smrčevih i bukovih zajednica sa dosta drugih retkih biljnih vrsta. Boravak u ovom lekovitom okruženju koje se smatra narodnim svetilištem, može pomoći u izgradnji imunog sistema, razvoju kreativnosti i poboljšati koncentraciju. Više nego dovoljno za posetu, zar ne?

5 aktivnosti koje se mogu isprobati na Kopaoniku ovog leta

4. Vožnja kvadova po obroncima Kopaonika

Za one koji vole adrenalinske avanture, vožnja kvadovima neravnim rutama je odličan izbor aktivnog odmora. ATV ture omogućavaju avanturistima da kroz udobnu i uzbudljivu vožnju istraže lepote Kopaonika, posećujući ne tako dostupne staze i vidikovce. Pored toga, može se uživati u flori i fauni uz upoznavanje sa geografskim i botaničkim zanimljivostima. Važno je pridržavati se uputstava nadležnih uz korišćenje zaštitne opreme koja bi boravak učinila bezbednim i ispunjavajućim iskustvom.

5 aktivnosti koje se mogu isprobati na Kopaoniku ovog leta

5. Obilazak vodopada Jelovarnik

Do jednog od najviših vodopada u Srbiji može se doći pešaka – jednom od izazovnijih pešačkih tura ili kolima makadamskim putem. U oba slučaja, kaskade više od 70 metara i vodopad sakriven u gustoj šumi oduševiće sve ljubitelje netaknute prirode. Legenda iz kraja kaže da će se devojka koja odvede mladića do vodopada, udati za njega. Zato dobro razmislite koga ćete povesti.

5 aktivnosti koje se mogu isprobati na Kopaoniku ovog leta

Original Article