131. rođendan čuvene Margarita pice

66

U Italiji se svake godine tradicionalno obeležava rođendan pice koja je ne samo osvojila svet, već je i oblikovala kulturu ove nacije

Na samom početku, ova pica nije bila pica, već samo pogača sa paradajzom koju ste mogli da kupite na ulicama Napulja. Sama njena koncepcija nagoveštavala je pravu svrhu i namenu, to je bila hrana siromašnog stanovništva. Međutim, istorija je imala drugu ideju za ovaj skromni i utešni specijalitet.

U junu mesecu davne 1889. godine, kuvar Rafaele Espozito iz lokalne picerije dobio je poziv da sprema pice u Palaco Kapodimonte, letnjikovcu kraljevske porodice. Prema jednoj priči, a ima ih naravno više, kraljica Margarita od Savoje tražila je od kuvara jednu takvu picu kada je videla da je ljudi na ulicama jedu sa uživanjem. Prema drugoj, ona je upravo napravljena u čast kraljice po kojoj je i dobila ima.

Pica je bila prava patriotska, bila je u bojama italijanske zastave, i napravljena je od paradajza, mocarele i bosiljka.

Od 2009. recept i način pripreme pice Margarite je zaštićen zakonom Evropske unije i nosi oznaku Specialità Tradizionali Garantite. Pica se i danas pravi tradicionalnim metodama, testo se mesi ručno, peče se na određenoj temperature tačno minut i po, i pica ne sme na kraju biti deblja od 2 centimetra računajući i fil.

Original Article